Milliyet TV – 7 Aralık Sosyorank Köşem…

SOSYORANK

07.12.2013 - Milliyet tvGeçen hafta Twitter üzerinden değerlendirdiğimiz televizyon yapımlarının sosyal medya reytinglerini, bu hafta Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden ayrı ayrı değerlendirip sonucunda da sosyal medyanın 25 Kasım – 1 Aralık haftasındaki en başarılarını bulduk.

Artık şirkette bir arkadaşımız analiz sonuçlarımızdan aldığımız ve günün ilk 20 sıralamasına giren sosyal medya hesaplarını gözle taramak ile görevli. Buradaki amacımız sayısal sosyal medya reyting değerlerini anlamamıza katkıda bulunacak ve “duygusal reyting mantığını” oluşturmamıza yarayacak veriler elde etmek.

Şöyle basitleştireyim… Reytinglerde A/B ve TOTAL olmak üzere iki ayrı sıralama yapılıyor… A/B denilen kitle televizyonun gelir kaynağını sağlayan yani reklam verenlerin ilgilendiği “parası olan” insanlar. “Parası olan” kısmı mizahi bir yaklaşım olsa da reklam verenlerin harcayacak parası olan bu kitleye odaklanması gayet normal. İşte sosyal medya reytinginin farkı burada ortaya çıkıyor.

TOTAL Reyting geleneksel yöntem ile de sosyal medya üzerinden de ölçülse sonuçta mantığı aynı; homojen yani eşit ve mantıklı bir dağılımdaki toplumdan bilgi toplamayı başardınız mı iş tamam (tabii bilgi topladığınız kişi sayısı ne kadar fazlaysa gerçek reyting değerine ulaşmak o kadar kolay). Ama geleneksel yöntemin ise sosyal medya reyting ölçümünü yakalama ihtimali ise pek yok. Çünkü geleneksel reyting ölçümünde reyting ölçüm cihazı sayısı on bini bulmazken, bu haftaki köşemiz için bizim ulaştığımız kişi sayısı yaklaşık (en az!) 514 bin kişi.

A/B Reyting’lerde ise geleneksel reyting ölçümlerinden hiçbir zaman elde edilemeyecek bir analizi, sosyal medya reytingi üzerinden elde edebiliyoruz. Bu analizin adı “ETKİLEŞİM”… Televizyon programları aralarında izleyiciye marka yani reklam “dayatılırken”, sosyal medyada kullanıcı markaya kendi isteği ile ulaşıyor ve duygusal yani satın almaya yönelik bir bağ kuruyor. Markaların, televizyon reklamlarının kendilerine geri dönüşünü hesaplamalarının yegane yolu sosyal medya…

Ticari bir menfaat sağlamaması için Sosyorank Reytinglerimiz TOTAL üzerinden hesaplandı. Neden “TOP 10” değil de “TOP 13” sıralaması hazırladığımızın, tüm değerlendirmelerde ilk 13’te neden aynı programların olduğunun ve sosyal medya mecralarına göre sıralamanın neden bu kadar değişiklik gösterdiğinin cevapları ise haftaya…

Bakalım bu haftanın sıralaması, izlediklerinizle uyuşuyor mu?

25 Kasım – 1 Aralık Haftası Facebook TOP 13

  1. Aramızda Kalsın
  2. İnadına Yaşamak
  3. Kaçak
  4. Med Cezir
  5. Küçük Gelin
  6. Karagül
  7. Zengin Kız Fakir Oğlan
  8. Şefkat Tepe
  9. Karadayı
  10. O Ses Türkiye
  11. Muhteşem Yüzyıl
  12. Doksanlar
  13. Yetenek Sizsiniz Türkiye

25 Kasım – 1 Aralık Haftası Instagram TOP 13

  1. Muhteşem Yüzyıl
  2. Karadayı
  3. Şefkat Tepe
  4. Karagül
  5. Doksanlar
  6. Med Cezir
  7. Küçük Gelin
  8. Kaçak
  9. Aramızda Kalsın
  10. Zengin Kız Fakir Oğlan
  11. O Ses Türkiye
  12. Yetenek Sizsiniz Türkiye
  13. İnadına Yaşamak

25 Kasım – 1 Aralık Haftası Twitter TOP 13

  1. Med Cezir
  2. O Ses Türkiye
  3. Aramızda Kalsın
  4. Karadayı
  5. Karagül
  6. Muhteşem Yüzyıl
  7. Kaçak
  8. Yetenek Sizsiniz Türkiye
  9. Zengin Kız Fakir Oğlan
  10. Doksanlar
  11. İnadına Yaşamak
  12. Küçük Gelin
  13. Şefkat Tepe

25 Kasım – 1 Aralık Haftası TOTAL (Sonuç) TOP 13

  1. Med Cezir
  2. Muhteşem Yüzyıl
  3. Karadayı
  4. Aramızda Kalsın
  5. Karagül
  6. İnadına Yaşamak
  7. O Ses Türkiye
  8. Kaçak
  9. Şefkat Tepe
  10. Küçük Gelin
  11. Doksanlar
  12. Zengin Kız Fakir Oğlan
  13. Yetenek Sizsiniz Türkiye

 

TOPLAM DEĞERLENDİRME - TOPLAMALI GRAFİK