Facebook Uygulamaları Dijital Markamızın Neresindedir?

Facebook Uygulamaları Dijital Markamızın Neresindedir?

Profesyonel Facebook kullanımında Facebook uygulamalarından nasıl faydalanabiliriz? Facebook uygulaması nasıl oluşturulur?

Facebook uygulamaları, markaların takipçilerini kendilerine bağlamalarında ve bu takipçilerin Facebook’ta daha fazla ve keyifli vakit geçirmelerinde önemli bir yardımcıdır. Her ne kadar Türkçe Facebook uygulamaları fazlasıyla bulunsa da hala Facebook kullanıcılarının doyuma ulaşmasına fazlasıyla zaman var. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki Facebook uygulaması geliştirebilmeniz için Facebook birçok kolaylıklar sağlamıştır ama siz yazılım bilgisine sahip değilseniz Facebook’ta bir uygulama geliştirebilmeniz söz konusu değildir. Bir web sitesi oluştururken nasıl ki domain, database ve hosting’e ihtiyacınız varsa Facebook uygulamasında da aynı gereksinimleriniz devam eder. Buradaki fark Facebook uygulamasında bir api (application yani uygulama) ile Facebook’un izin verdiği sınırlar doğrultusunda Facebook veri tabanına yazabileceksiniz. Facebook kullanıcılarını, yazılımcılarını ve özellikle kendisini korumak için api’sini sürekli günceller. Siz de yazılımcı olarak bu güncellemeleri takip etmek zorundasınız çünkü bu api güncellemeleri çoğu zaman Facebook uygulamanızın kodunda sizin de değişiklik yapmanızı gerektirir.

Aşağıdaki linkleri paylaşmaya başlamadan önce şunu da belirteyim ki bu linkler güncel olmakla birlikte zaman içerisinde Facebook yapı ve tasarımındaki değişiklikler ile kullanılmaz hale gelebilirler ama şunu unutmayın ki Office programlarını bir kez öğrendikten sonra yıllar sonra onlarca güncelleme bile olsa hemen hemen kullanım aynıdır.

Facebook uygulama yazılımcısı olarak takip etmeniz belli başlı linkler şunlardır…

“Change Log”: https://developers.facebook.com/docs/changelog/ linkinden Facebook’un api’sinde yaptığı değişiklikleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

“Road Map”: http://developers.facebook.com/roadmap/ linkinde Facebook api’sinin yol haritasını bulacaksınız. Facebook bu link’de ileride api’sinde yapacağı güncellemeleri paylaşır. Siz de yazılımcı olarak bu gelişmeleri önceden bilmeli ve birkaç gün sonra değişecek bir özelliği yazılımınıza boşu boşuna eklememelisiniz. Bu sizi önemli bir zaman ve emek kaybından kurtaracaktır.

“Live Status”: https://developers.facebook.com/live_status/ linkinde bazı durumlarda Facebook’un api’sinde sorunlar oluşma ihtimalini takip edebilirsiniz. Yani Facebook uygulamanızda bir sorun oluştuysa önce bu sayfaya göz atmalı, Facebook ile ilgili bir sorun yoksa kendi kodlamanızda bir hata aramaya başlamalısınız.

“Blog”: https://developers.facebook.com/blog/ linkinde bir Facebook uygulama yazılımcısı için altın değerinde bilgiler bulabilirsiniz. Tabii ki makaleler İngilizce…

“Graph Api Explorer”: https://developers.facebook.com/tools/explorer/ linkinde uygulama izinlerini seçip oturum bilgisi alabilirsiniz. Sonrasında “graph api” nesne ve yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu link size test kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlaması açısından oldukça önemlidir.

Peki, bu linkleri biliyorsunuz… Facebook uygulamasını nasıl oluşturacaksınız?

Facebook uygulamasını oluşturmaya başlarken öncelikle Facebook’a uygulamanızın detaylarını, Facebook’a kayıt etmeniz gerekmektedir. Ama öncesinde Facebook, uygulamasını tanımlayacak kişinin Facebook hesabının doğrulanmış olmasını ister ki bu doğrulama da telefon ve kredi kartı ile olmak üzere iki ayrı yolla yapılabilir.

Telefon ile doğrulama linki olan https://www.facebook.com/confirmphone.php ‘yi tıkladığınızda gireceğiniz cep telefonu numaranıza onay SMS kodu gelecektir. Bu kod ile Facebook hesabınızı doğrulayabilirsiniz.

Kredi kartı doğrulama linki olan https://secure.facebook.com/cards.php ‘yi tıkladığınızda ise kredi kartı bilgilerinizi girerek Facebook hesabınızı doğrulayabilirsiniz. Önemli bir not düşeyim… Bazı kullanıcılar internet üzerinden kredi kartı bilgilerini vermeyi doğru bulmamaktadırlar ki benim için de aynı durum geçerlidir ve genelde PayPal ödeme yöntemini kullanırım. PayPal seçeneği yoksa da alışveriş yapmamayı tercih ederim. Ama Facebook için bu durum söz konusu değildir. Yani gönül rahatlığı ile güvenerek kredi kartı bilgilerinizi Facebook’a kayıt edebilirsiniz.

Facebook hesabınızı doğruladıktan sonra oluşturacağınız Facebook uygulamasını tanımlamaya başlayabiliyorsunuz.

https://developers.facebook.com/apps/ link’ine tıkladıktan sonra buradan Create New App (Yeni Uygulama Oluştur) seçeneğini seçiyor ve adımları takip ediyorsunuz. Dediğim gibi bir Facebook uygulaması oluşturabilmek için yazılım dillerinden en az birine hâkim olmanız ve orta seviyede de olsa İngilizce bilmeniz şart. Uygulama oluşturulması için devamındaki adımlar başlı başına bir kitap konusu. Dolayısı ile uygun bir kaynak bulup Facebook uygulamaları konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.