İspanya’da McLaren-Honda’nın yeni renkleriyle yarışacağını açıklamasından sonra, geçen hafta Formula 1’de en çok tartışılan konu bu renkler oldu… Kabaca bir hesap yapıp McLaren-Honda fanatiklerinin yüzde 80’inin bu renklerden tatmin olmadığını da ekleyeyim.
Formula 1 görsel bir spor, dolayısı ile fanatikler araç tasarımlarındaki en küçük değişikliği bile fark ederken ve McLaren-Honda’nın bir önceki renkleri de sevenlerini tatmin edememişken, bu yeni renkler çıldırttı!
Buna bir de McLaren’in güç üniteleri tedarikçisi Honda’nın motor güncelleme hakkını daha sonraki yarışlara saklayacağını ve İspanya GP’de farklı güncelleme paketi uygulanacağını duyurması; McLaren-Honda’nın tuzu biberi oldu!
Bu haftaki köşeyi tamamen McLaren-Honda’ya ayırdım; önce şu renk işinin perde arkasını anlatayım!
Neden “Kinder Sürpriz Yumurta” renkleri!
McLaren Grup CEO’su Ron Dennis; MP4-30’da parlak krom ve gümüş ağırlıklı renklerden, gün ışığında yapılan yarışlar kadar gece yapılan yarışlarda da en iyi görselliği almak için bu siyah üzerine kırmızı şeritlerin olduğu renklere geçtiklerini söyledi. Fanların ağırlıklı olarak tercih ettikleri kırmızı ve beyaz tasarım hevesleri gene kursaklarında kaldı!
MP4-30’un yeni renklerinin, gece yapılan yarışlardaki projektörler altında daha iyi görüneceğine şüphe yok ama bu renk düzeninin seçilmesindeki asıl neden, aracı daha “para kazanabilir” yani sponsorları mutlu edecek hale getirmek.
Diyeceksiniz ki “Sponsor mu önemsiyor siyahı?”
Konu siyah değil; burada amaç sponsora aracı daha agresif göstermek ve parasının karşılığını para olarak alacağını vurgulamak.
Bence bu renkler bu yıl olmasa da 2016 sezonunda tekrar değiştirilecektir.
Gelelim şu motor güncelleme işine!
Mercedes takımının bile 7 motor güncelleme hakkı kalmışken Honda’nın hala 9 hakkı var. Şimdi demeyin ki “Ne var bunda, Renault’un da 12 hakkı var!” diye.
McLaren 2015’in ilk dört yarışını puansız kapattı… Muhtemelen İspanya’da, ama az ama çok bir puan alacak. Zaten alamazsa McLaren-Honda taraftarları karaları bağlayacak!
İspanya’da, McLaren’in ilk dört yarıştan elde ettiği verilerle uyguladığı; dayanıklılık, yazılım ve sürüş güvenilirliğiyle ilgili 9 sistem güncellemesiyle ne kadar başarılı olacağını göreceğiz. Honda, İspanya’daki bu güncellemelerle alınan sonuçlarla, güç ünitelerini de bir sonraki yarışa ayarlayacak gibi.
Eğer İspanya’da da puan alınamazsa o zaman güç ünitesi güncellemesi iki sonraki yarışa kalacak.
Bir de stratejik olarak “Olan oldu bu yarışta da puan alamadık. Mevcut İspanya güncellemelerini güç ünitesiyle iyileştirebiliriz” deyip takım mühendisleri Eric Boullier’in gazına gelirlerse, o zaman 2015 sezonu için McLaren-Honda’dan umudu kesebiliriz!
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.